Mikrobiologia – bądź czujny, bakterie są wśród nas!
W naszej szkole na zajęciach unijnych organizowanych przez p. Klaudię Nawrocką mieliśmy zaszczyt gościć nietypowego gościa p. Marię Motylską - mamę ucznia z klasy 6. Pani Maria z wykształcenia jest biotechnologiem. Pracuje w firmie farmaceutycznej Curtis Health Caps (CHC), w której jest kierownikiem Działu Kontroli Jakości - w tym laboratorium mikrobiologicznego i fizyko-chemicznego. Do obowiązków działu należy potwierdzenie jakości (kontrola na zgodność z wymaganiami) produktów leczniczych i suplementów diety w postaci kapsułek miękkich oraz płynów.
Zajęcia odbyły się w ramach organizowanego w szkole Światowego Dnia Mycia Rąk. Uczniowie podczas nich zdobyli wiedzę z zakresu mikrobiologii, dowiedzieli się, czym są probiotyki, mikroorganizmy, grzyby i pleśnie oraz wirusy. Mieli możliwość poznania specyfiki pracy biotechnologa i obcowania z podstawowym wyposażeniem laboratorium. Pani Maria na zajęcia przyniosła ampułki zawierające drogocenne dla skóry olejki oraz sterylne szalki Petriego, zawierające podłoże hodowlane (przeważnie agarowe). Dzięki nim uczniowie mieli okazję dokonać odcisku swojego czystego oraz brudnego palca na płytce do badania liczby mikroorganizmów żyjących na skórze. Na wyniki z tego badania czekaliśmy około tygodnia. Doświadczenie potwierdziło skuteczność w usuwaniu złych bakterii podczas mycia rąk mydłem. Uczniowie również zobaczyli wyhodowane specjalnie na potrzeby zajęć płytki z dobrymi i złymi mikroorganizmami, m.in. e. coli.
Nawrocka Klaudia
nauczyciel przyrody